Location: Home > J_N > Jacob van Heemskerck 1964 - 1981 > 1976 Brand aan boord van de Burmah Agate

1976 Brand aan boord van de Burmah Agate

Op de ochtend van 1 november 1979, kwamen de "Burmah Agate" en de "Mimosa" in aanvaring bij de ingang van Galveston Harbor - Verenigde Staten.

De "Mimosa" raakte de "Burmah Agate" op haar stuurboordzijde, waardoor er een gat van 8 bij 15 voet ontstond in de romp in de buurt van ladingtank nr. 5.
Als gevolg van de aanvaring ontstond er een explosie waarna er brand ontstond.

De "Jacob Van Heemskerk" ariveerde in de ochtend van 4 november 1979, en begon met het blussen van de brand aan boord van de "Burmah Agate".

In de vroege ochtend van 5 november 1979, waren er meer explosies aan boord van de "Burmah Agate" in de stuurboord en de centrum tanks.

Op 7 november 1979 arriveerde de ook "Linda Partain" om de brand te bestrijden samen met de "Jacob Van Heemskerk" en de inmiddels ook aanwezige "Seaspan Crusader".

Op 8 november bleef alleen de "Linda Partain" bleef naast de "Burmah Agate" liggen en hield met het opbrengen van water de voorste tanks koel.

De "Jacob Van Heemskerk" en de "Seaspan Crusader" waren verhaald, als gevolg van explosies.
 
Pas op 8 januari 1980 werd het vuur geblust aan boord van de "Burmah Agate", en werd begonnen met het lossen van de nog aanwezige olie aan boord.

Er was een vertraging tijdens het lossen omdat de eigenaren van de "Burmah Agate" het tekenen van de contracten steeds uitstelden.

Het bergen van de "Burmah Agate" begon op 17 januari 1980 en ging door tot 3 februari 1980.

Ongeveer 160.000 vaten ruwe olie werd tijdens het bergen van de "Burmah Agate" nog overgepompt.