Location: Home > T_Z > Titan 1993 - 2009 > Geschiedenis

Geschiedenis

<spanstyle="font-family: Tahoma;">
De vierde sleepboot met de naam "Titan" is gelijk de "Titan" waar het minst van bekend is, althans bij mij.

Voor zover ik nu weet is de "Titan" vrijwel alleen werkzaam geweest in de havendienst IJmuiden/Amsterdam.

Bergingen niets over bekend, sleepreizen? Slechts één in 2006.

Weet u meer over deze "Titan"?
 
Geeft het alstublieft even door aan info@bureau-wijsmuller.nl

24 februari 1993 werd de "Titan" te water gelaten op de werf van Constructiones Navales Santo Domingo Vigo – Spanje.

Op 9 juni 1993 werd de "Titan" door de werf Constructiones Navales Santo Domingo in de haven van Vigo – Spanje overgedragen aan Bureau Wijsmuller N.V.

23 juni 1993 zette de "Titan" vanaf de werf in de haven van Vigo - Spanje koers naar IJmuiden.

Op 28 juni 1993 om 9.00 uur arriveerde de "Titan" in haar thuishaven IJmuiden.

9 juli 1993 wordt de "Titan" in dienst gesteld bij Goedkoop Haven sleepdiensten B.V. en staat als "Titan" in het scheepsregister vermeld, met Wijsmuller Transport B.V. als eigenaar.

Met ingang van 16 juli 1993 staat de "Titan" in het scheepsregister vermeld als "Titan" met als eigenaar ING Lease Structured Finance B.V. Amsterdam.

Zaterdag 4 september 1993 is de "Titan" een van de schepen die door Bureau Wijsmuller beschikbaar werden gesteld, voor een open dag, van de lezers van het sleepvaartblad Lekko, samen met de "Groningen", "Hendrik Paulus Goedkoop", "Bernardus Goedkoop" en de "Dorthea Goedkoop".

Op 22 oktober 1993 werden de "Titan" en de "Simson", tijdens een ceremonie, officieel in gebruik genomen door Goedkoop Haven sleepdiensten.

1994

Geen gegeven of informatie bekend.

1995

In 1995 werd de "Titan" ingebracht in een geheel nieuwe divisie van Wijsmuller Holding B.V.; Wijsmuller Fleet Services B.V. met als geregistreerd eigenaar Wijsmuller Holland B.V..

1996

Op 28 augustus 1996 werden de "Titan", "Simson" en "Hendrik P. Goedkoop" ingezet bij de bestrijding van een brand aan boord van de Katwijkse trawler "ROS 784"(1983 – 3.019 Brt.),voorheen "KW 74 - Dirk Dirk", van Parlevliet & v.d. Plas in de haven van IJmuiden.

September 1996 liep de Coaster "Rein-B"(geen gegevens bekend) bij nadering van de sluis in IJmuiden uit haar roer en liep aan de grond. De "Titan" maakte met spoed vast op de "Rein-B", daar het eb begon te worden en de "Rein-B" de toegang tot de sluis blokkeerde.

Na een uur werken slaagde de "Titan" erin de "Rein-B" vlot te brengen.

1997

Geen gegeven of informatie bekend.

1998

Geen gegeven of informatie bekend.

1999

Juli 1999 werd de rederij naam, Goedkoop Haven sleepdiensten, veranderd in Wijsmuller Amsterdam Haven sleepdiensten.

Op de gangboorden van de "Titan" werd de naam GOEDKOOP verwijderd en de naam WIJSMULLER aangebracht.

De "Titan" werd later, in 1999, in de nieuwe Wijsmuller kleuren geschilderd.
Een lichtblauwe romp, de schoorstenen hielden de Bureau Wijsmuller kleuren en het Bureau Wijsmuller logo verdween van de schoorstenen en werd lager, onder de schoorstenen op de accommodatie aangebracht.

2000

Op 4 april 2000 kampte het vrachtschip "Fensfjord"(1980 – 1.513 Brt.) van Fonnes Management B.V. Willemstad Nederlandse Antillen. Met machine problemen op de positie 52.45.12 Noorder breedte en 03.51.9 Ooster lengte.

De "Cinobulk"(geen gegevens bekend) ondernam 3 pogingen om het op drift geraakte "Fensfjord" vast te maken maar al deze pogingen mislukten.

Op 5 april 2000 ondernam de "Waker" een poging om de "Fensfjord" vast te maken, maar kwam daarbij in aanvaring met de "Fensfjord" die daarbij schade opliep en water maakte in de voorpiek en het ruim.

De "Waker" wist desondanks wel de "Fensfjord" vast te maken en op sleeptouw te nemen richting IJmuiden.

Op 3,8 mijl van IJmuiden werd de "Fensfjord" overgenomen door de "Titan" en op 6 april 2000 afgemeerd in de haven van IJmuiden.

De "Fensfjord" werd later in Delfzijl gerepareerd.

2001

18 december 2001 werd in het scheepsregister als eigenaar van de "Titan" ingeschreven TITAN ING Bank N.V. Amsterdam.

Na de overname van Wijsmuller, in 2001, door Svitzer werd in eerste instantie het BW-logo vervangen door het "Svitzer Maltees kruis" logo. Deze werd op de witte band van de schoorsteen geplaatst.

2002

21 maart 2002 werd in het scheepsregister als eigenaar van de "Titan" ingeschreven Wijsmuller Havensleepdiensten v/h Goedkoop B.V. IJmuiden.

2003

December 2003

IJMUIDEN - Sleep- en bergingsbedrijf Svitzer-Wijsmuller heeft het afgelopen jaar twee sleepboten uit IJmuiden 'overgeplaatst' naar het buitenland wegens gebrek aan werk.

Door het teruglopende aantal schepen dat de havens langs het Noordzeekanaal heeft aangedaan lagen de krachtpatsers van het water werkloos voor de kant.

Svitzer-Wijsmuller heeft de slepers daarom tijdelijk gestationeerd in buitenlandse havens waar wel voldoende sleepwerk was.

Het bedrijf heeft hierdoor naar eigen zeggen de misgelopen opdrachten gecompenseerd.

“Voor de havens in de regio was 2003 een matig jaar”, zegt John Verschelde, algemeen-directeur van Svitzer-Wijsmuller in IJmuiden.

Hoewel exacte cijfers ontbreken schatte Verschelde dat de slepers tien procent minder opdrachten hadden dan in 2002.

“Omdat we altijd streven naar een optimale inzet van de vloot hebben we twee slepers tijdelijk ingezet in buitenlandse havens.”

Zo is de sleepboot "Titan" uit IJmuiden een half jaar ingezet in de Deense en Zweedse havens, de sleper "Groningen" in Denemarken.

2004

Toen de gehele overname door Svitzer een feit was, werd de "Titan" geheel in de nieuwe outfit van Svitzer gestoken, waarbij de romp weer een donkere kleur kreeg.

2005

April 2005 strandde het Russische zeilschip "Sedov"(1921 – 3.476 Brt.) bij het verlaten van IJmuiden ter hoogte van het kantoor van Svitzer aan de grond.
De "Titan" en de "Svitzer Marken" maakten vast op de "Sedov" en sleepten haar weer vlot.

2006

De "Titan" versleepte in oktober 2006 de pijp-behandlings bak "Transship 1" vanuit Velsen Noord naar Gothenborg - Zweden.

2007

In 2007 kwam de "Titan" in beheer bij Svitzer Europe Holding B.V.

2008

Geen gegeven of informatie bekend.

2009

September 2009 werd de "Titan" verkocht aan Portland Port Ltd. Portland – Engeland.

7 oktober 2009 vertrok de "Titan" vanuit de Vissershaven van IJmuiden naar de haven van Portland – Engeland.

Na aankomst in de haven van Portland – Engeland kreeg de "Titan" haar nieuwe naam "Maiden Castle".

Filmpje tewaterlating Titan http://www.youtube.com/watch?v=qU-syKDfvrg